fbpx

Bőrtípusok

Bőrünk típusát több tényező befolyásolja, alapvetően a genetikai adottságaink a meghatározóak, emellett az időjárás és klimatikus viszonyok, hormonális hatások, életmód, táplálkozásunk, diéta, allergia megléte, fizikai aktivitásunk, betegségek és gyógyszerek szedése, valamint a bőrápolási szokásaink is hatással vannak bőrünk állapotára.

Alapvetően 4-féle alap bőrtípust különböztethetünk meg.

1. Normál bőrtípus:

A normál bőr problémamentes, kiegyensúlyozott, azaz eudermikus. A faggyú és víz tartalma egyensúlyban van, finom pórusok jellemzik, megfelelő a vérkeringése, nem sápadt, nem is értágulatos, egyenletes színe van, nem fénylik zsírosan, nem is húzódik a szárazságtól, tökéletes állapotban van, tapintása bársonyos, megjelenése üde, nem érzékeny típus. A normál bőr ápolása egyszerű, az állapot fenntartása a cél, azért is érdemes törődni vele, mert idősebb korra szárazzá válhat a természetes öregedési folyamatok eredményeképpen.

2. Száraz bőrtípus:

A bőr kevesebb faggyút termel, lipidhiány lép fel, ezen keresztül a nedvesség megkötő képessége is kisebb a normálisnál. Mivel a lipidek emellett védőpajzsként is funkcionálnak a külső behatásokkal szemben, ennél a bőrtípusnál ez a védelem is sérült, a bőr érzékenyebb.            A száraz bőr feszül, érdes, repedezett, hámlik, viszket. Pattanások, mitesszerek nem jellemzik, a pórusok zártak. Rosszul reagál a szappanra, a vízre és az időjárási viszontagságokra.

A száraz bőr ápolásában a cél a hiányzó lipidréteg pótlása, ezt gazdagabb textúrájú olajos fürdetőkkel, arclemosókkal, és testápolókkal, arckrémekkel tehetjük meg.

3. Zsíros bőrtípus:

A zsíros bőr hátterében a fokozott faggyútermelés áll, ez a seborrhoea. Hátterében a genetikai adottságon túl gyógyszerszedés, hormonváltozás, stressz, mozgásszegény életmód, szénhidrátdús, fűszeres ételek gyakori fogyasztása, nem megfelelő kozmetikum használat is állhat. A zsíros bőr olajosan fénylik, tág pórusok és mitesszerek, pattanások jellemzik, a bőr vastagabb, sápadtabb lehet. Ez a bőr viszont rugalmasabb, az öregedés jelei is csak viszonylag későn jelennek meg rajta.  Ápolásakor kifejezetten érdemes faggyúmirigy működést szabályozó hatóanyagú arclemosókat használni, és könnyű textúrájú hidratálókat alkalmazni.

4. Vegyes bőrtípus:

A bőr minősége az orcákon és az úgynevezett T-zónában különbözik, azaz a homlok orr, áll vonalában zsírosabb, tág pórusú, fénylő, mitesszeres, az orcákon viszont normál vagy száraz a bőr. Ápolásában egyensúlyt kell teremteni a szárazabb és a zsírosodásra hajlamos területek között.

Emellett minden bőrtípus lehet akár átmenetileg vagy tartósan is vízhiányos, a víztartalom függ a verejtékezés mértékétől, hő, stressz hatásoktól, aktív mozgás, sporttevékenységtől. Emellett a transzepidermalis vízvesztés (TEWL) mértékétől, mely természetes folyamat a bőrön keresztül a mélyebb rétegekből távozó vízvesztést jelöli, például fokozott ez a veszteség atópiás ekcémásoknál, ahol a száraz lipidhiányos bőrben a hámsejtek közötti kapcsolóstruktúrák is sérültek. Vízhiányos bőrt okozhatnak olyan kozmetikumok, melyek elvonják a nedvességet, kialakulhat a túlzott napozástól, szoláriumozástól, a kemény víz és a dohányzás is okozhatja, valamint a lázzal járó betegségek, gyomorproblémák, hormonzavarok. Ápolásakor nagyon fontos a megfelelő belső folyadékpótlás, a megfelelő (pl. hyaluronsavas) kozmetikumok használata, segíthetnek vitaminok, magasabb páratartalmú környezet.

- Neoderma

A női bőr egészségéért

Elérhetőségek

 

 +36-30-414-48-66

info@neoderma.futuremanagement.hu

Hétfő – Péntek  8:00 – 18:00