fbpx

Szakmai Háttér

Kezdőlap / Szakmai Háttér

Bőrünk öregedésében genetikailag kódolt intrinsic mechanizmusokat és külső befolyásoló tényezőkhöz kötött extrinsic folyamatokat különíthetünk el.

A természetes ( intrinsic )öregedésben szerepet játszik a kromoszómák végein elhelyezkedő DNS szekvencia, a telomer osztódásonkénti rövidülése, ez maximálja a sejtosztódások számát. Emellett a sejtszíntű öregedésért az apoptosisért felelős géneknek van meghatározó szerepe.

A másik elmélet az anyagcserefolyamatok során felszabaduló melléktermékek, nagy reaktivitású molekulák (szabad gyökök) szerepét hangsúlyozza, ezek ugyanis a DNS, a membránalkotók , receptorok, jelátviteli folyamatokban résztvevő elemek módosítása révén avatkoznak be a sejtek működésébe, és felelősek az öregedésért.

Az öregedő bőrre jellemző a bőrfunkciók fokozatos csökkenése, sorvadás, fokozott ráncosság, rugalmasság csökkenése, pigment tartalom csökkenése, haj megfogyatkozása, őszülés, sebgyógyulás lassulása, idegen anyagok kiválasztásának csökkenése, bőr alatti zsírszövet csökkenése. Mindez száraz, fakó, sérülékeny bőrt eredményez, melyen bőrdaganatok is gyakrabban keletkeznek (fibromák, keratosisok).

Az extrinsic öregedésben a környezeti faktorok is szerepet kapnak, elsősorban a napfényből származó UV sugárzás, emellett a dohányzás, a fokozott szimpatikus tónus ( stressz), betegségek. Az UVB sugarak a DNS abszorpciós spektrumába esnek, így az örökítőanyag károsodását, bőrdaganatok kialakulását segítik elő. A hosszabb hullámhosszúságú UVA sugarak reaktív oxigéngyökök képződésén keresztül károsítják a sejtalkotókat (membránok, receptorok-fehérjék, DNS). A bőröregedés jelei ezért a napfények legtöbbet kitett bőrfelületeken hamarabb jelentkeznek (arc, kézfej, dekoltázs).

Az UV hatására csökken a kollagéntermelés, a hyaluronsav termelés és fokozott a lebomlás, csökken az extracellularis matrix ( sejtközötti állomány) és megváltozik az összetétele, pl. nagy mennyiségű kóros elastin( rugalmas rost) halmozódik fel, míg a normál elastin csökken (solaris elastosis). A kumulatív napfényexpozíció hatására pigmentált léziók keletkeznek (soláris lentigo).

A fenti tényezők együttesének eredményeképpen 40.életévünkre bőrünkben fele annyi hyaluronsav termelődik, mint fiatalabb éveinkben, 60.életévre bőrünk hyaluronsav tartalma csupán 10%-a az eredetinek.

- Neoderma

A női bőr egészségéért

Elérhetőségek

 

 +36-30-414-48-66

info@neoderma.futuremanagement.hu

Hétfő – Péntek  8:00 – 18:00